Affären och filialen

A-blommor

Svägerskan Mary Larsson (Gun-Britts brors fru) drev Hilda Nilssons Blomsterhandel på Klostergatan 3. År 1950 sålde hon den till Gun-Britt och Olle. Olle med sin kunskap om blommor och växter och Gun-Britt med sin butikserfarenhet, var en kombination som inte kunde bli bättre.

År 1952 inregistrerades Blommogram som ett varumärke. Det blev så känt att ordet Blommogram ofta felaktigt används allmänt om blomsterförmedling avses. Gustav VI Adolf fick den första blomsterförmedlingen under namnet Blommogram.

Butiken hette då Hilda Nilssons Blomsterhandel Eftr. Efter några år, år 1955 ändrades namnet till A-Blommor. Namnbytet blev en god affär, då namnet började på A hamnade det först i matrikeln. De kunder som letade efter en blomsterhandlare i Skara hittade A-Blommor först och valet av inköpsställe blev oftast det första man såg.

Sonen Leif arbetade som springpojke i butiken, först gällde cykel som transportmedel sedan moped och senare bil. Alla hälsade på Leif när han kom i bilen, denna var känd men chauffören kände ett fåtal som hälsade.

Då familjen vuxit behövdes större bostad, på Surbrunnsgatan 3 fann de en 5-rumslägenhet med jungfrukammare, serveringsrum och skafferi på tredjevåning. Flytten till den nya lägenheten gick år 1955. Balkongen som tillhörde lägenheten var ca 6 meter lång och användes mycket.  Huset som från början varit ett småskoleseminarium och sedan godtemplarhus innehöll två stora lägenheter och de tidigare utbildningslokalerna på bottenvåningen kunde användas av de boende. Här föddes familjens tredje barn år 1962, en dotter som döptes till Annette.

Familjen stortrivdes i lägenheten. Efter några år blev det byte av fastighetsägare, som planerade att göra mindre och fler lägenheter i huset. Då valde familjen att flytta till S:t Annagatan, detta var tidigt 1980-tal.

A-blommor

År 1962 startade Olle och Gun-Britt en filial. Butikslokalen på Klostergatan 3 hade blivit för trång och nu erbjöds en butikslokal på Marumsgatan 16, som de valde att hyra. 

I Skara fanns ytterligare två blomsterhandlare; Storms Blommor och Bellis Blommor. Dessa sågs inte som konkurrenter utan mer som kollegor. Potatisboden som också fanns i staden sålde från början grönsaker och bunt-blommor, de ingick inte i samarbetet.  

Det fanns ett gott samarbete mellan butikerna och ägarna var vänner, detta gynnade ju dem alla. När det t.ex. var aktuellt med semester så samordnades det mellan de olika butikerna, på så sätt fanns alltid en av butikerna öppen. Om man inte hade de blommor som efterfrågades av en kund kontaktades någon av de andra butikerna och kunden kunde få sina önskade blommor.

Kunderna var trogna och som butiksbiträde fyllde man en stor social situation för många. Till blomsterhandeln kom ofta en man med kryckor och han talade alltid om att han inte klarade att ta sig fram utan dessa. Men när han gjort sitt ärende och skulle gå glömde han kryckorna och gick obehindrat, butiksbiträdet fick ofta springa efter kunden och överlämna dem.

Det var vanligt att butikerna hade springpojkar för att klara leveranser av varor. En Skarapojke som hette Sten i efternamn sökte jobb som springpojke och fick jobbet. Han strukturerade upp leveranserna så att dessa blev effektiva. Vid juletid då det var mycket att göra samordnade han arbetet med flera pojkar och åkare Jansson körde häst och vagn genom staden med alla blommor. Vid leveranserna betalades det dricks till springpojken, dricksen kom senare att försvinna och ersättas med en lön på ca 50 öre per leverans.

Från Gustafssons Blomsterodlingar i Skultorp utanför Skövde och Ljungqvist Blommor i Skövde kom de flesta blommor, dessa blommor kom främst från Holland. Även från lokala handelsträdgårdsmästare köptes blommor, bl.a. från Baltzar Andersson från Skaraberg.

Hyacint- och tulpanlökar kom från Lundsbrunn. Olle odlade mycket själv vid familjens sommarstuga i Tofta utanför Lidköping, dessa blommor användes främst i kransar och andra blomsterarrangemang.

Det var ständigt att göra i blomsteraffärerna, men vissa tider på året var det extra mycket t.ex. vid jul med alla blomgrupper, det var mycket vanligt att företagen köpte blomstergrupper till sina anställda och kunder. Påsken med sina påskliljor, midsommar såldes mycket blåklint, prästkragar och brudslöja och naturligtvis studentfirandet då gick blomsterförsäljning på högtryck. Vid ett tillfälle när det var firande av studenterna på stan hittade sonen Leif en vit nejlika på gatan, denna tog han med sig hem och satte i ett bläckhorn, när han vaknade nästa morgon hade blomman blivit blå - trolleri på hög nivå, hur gick detta till?

Det var aldrig lugnt, mycket jobb skedde bakom kulissen förutom att sköta butiken.

Vissa företag i Skara var stamkunder, Eccoverken, Scan, kyrkan, bilfirmor m.m det skulle finnas fräscha blommor i fönster och på bord. Till Travet i Axvall levererades varje lördag, det var blomsterbuketter som skulle överlämnas till vinnarna.

Till begravningar gjordes kransar. Viktigt att blommorna som sattes i kransarna hade stått i vatten ett par dagar och dragit upp vätskan för att kransarna skulle hålla länge. Med Olles kompetens som florist blev både kransar och buketter vackra och kunskapen lärdes vidare till alla i butiken.

Än sitter kunskaperna kvar, att binda buketter rätt är viktigt tycker Gun-Britt, de blommor som är mjuka och inte så stadiga sätts i mitten och sedan bygger man på med de kraftigaste blommorna/växterna ytterst i buketten. För att blommorna ska hålla sig länge krävs att de skärs och vattnet i vasen byts ofta.

När den första Telstar satelliten skickades upp i rymden gjordes en speciell skyltning i fönstret för att visa kunderna att nu kunde blomsterförmedlingen ske över hela världen, detta var 10 juli 1962.

Julskyltningarna förr var också speciella, inför skyltsöndagen varje år började funderingarna redan sex månader innan. Vilket tema, hur ska det ordnas i fönstret? Ett år fick A-Blommor hjälp med skyltningen av Andersson och Larsson, då gjordes en installation av ett flygplan som var täckt med blommor och propellrar som snurrade. Till hjälp användes en dammsugare som blåste luft genom tunna transparanta slangar på propellrarna. Som vanligt täcktes skyltfönstren med gråpapper och detta togs bort på skyltsöndagarna.

Interflora bildades år 1974 och detta innebar förmedlingsverksamhet över hela landet. Tänk att gå in i butiken i Skara och förmedla blommor till en kund t.ex. i Stockholm. För butiksägaren innebar det en bra service för sina kunder, det var bara att lyfta luren och ringa till en Interfloraansluten butik som förmedlade uppdraget.

Som mest fanns det fem anställda i butikerna och affärerna rullade på under många år. Att ta semester några veckor och vara från arbetet med odlingarna var inte helt lätt för Olle som var van att ha ogräsfritt i sina odlingar och vattna dagligen.

År 1982 såldes butiken på Klostergatan till en tidigare anställd som hette Sölvi Åmillom och filialen på Marumsgatan 16 såldes år 1970.

Nu ville Gun-Britt och Olle passa på att resa och göra roligt saker tillsammans. År 2005 avled Olle, de fick några år tillsammans utan arbete.

Gun-Britt minns sitt snart 99 åriga liv med glädje, hennes dröm att få arbeta som butiksbiträde slog in. Det roligaste med arbetet i butiken var mötena med människorna som hon kom i kontakt med. Kundkännedomen blev under åren så stor att när kunderna kom visste Gun-Britt vad de ville ha redan innan de steg över tröskeln.