Far och son blir kollegor
Rolf var ofta hos sin far Sten i företaget. Efter den obligatoriska 9-åriga grundskolan började han på prov, för att se om det fungerade för både honom och hans far.
Sista sommarlovet blev det arbete på förmiddagarna och sedan umgänge med klasskamraterna på eftermiddagen, de var många som inte hade något jobb.
Det blev en bra inskolning i arbetet på företaget för Rolf, han fick växa in i arbetet och fick lära sig mycket. Lärlingsjobb i reell miljö. Att arbeta med sin far innebar att Rolf kunde ställa de frågor som behövdes för att veta hur han skulle göra.
På Hermods kom Rolf senare att komplettera med "Bilelektrisk utbildning". Det kom även fortbildningskurser via Bosch både i Stockholm och Tyskland, sista kursen gick han år 1986. En sak Rolf upptäckte under dessa kurser var att de flesta som jobbade med bilar hade intresse för det, detta gällde inte Rolf. Han hade halkat in i branschen på ett bananskal hos sin far och blivit kvar.
Ett av de vanligaste orsakerna till att ett fordon stannat på grund av elfel är att någon kabel skadats när fordonet svetsats. Elkablarna som kanske funnits nära plåten som svetsats har blivit skadade av värmen. Det kan dröja flera månader innan isoleringen runt kabel ramlar av, därför tänker man inte på att svetsningen var det som förorsakade felet.
Far och son arbetade tillsammans i ca 26 år och det fungerade bra, de respekterade varandra som medarbetare och kollegor. Visst hände det att Rolf var ute och slarvade i ungdomen och kom sent till arbetet, men Sten sa aldrig något. Rolf förstod vad tystnaden innebar och skämdes.
När man arbetar tillsammans som far och son är det viktigt att hålla isär arbete och det privata. Rolf berättar att när Sten arbetade i verkstaden var det mer ordning både i verkstaden och på kontoret. En kund tyckte att verkstaden och kontoret påminde om "Macken" av Galenskaparna och detta kan man hålla med om, men Rolf hittar sina "prylar" och känner till sin ordning, vilket är det viktigaste.