Historisk sammanfattning
Det har hänt mycket sedan starten 1896, här kommer en kortfattade sammanfattning av företagets historia.
År 1896 bildades Skara Stads Vattenlednings-, Dränerings- och elektricitetsverk
År 1898 anlades det första elnätet. Samtidigt byggdes även stadens vattentorn. Elnätet var ett likströmsnät och var främst avsett för belysning av stadens gator. Elektrisk maxeffekt var 30 kW. De första fastigheterna som fick belysning var av offentlig karaktär, till exempel domkyrkan, rådhuset, sjukhuset och stadshotellet. Den första elmotorn som anslöts till elnätet var på 2 hästkrafter och drev en köttkvarn i Jakobssons charkuteriaffär.
År 1908 anslöts Skaras elnät till Trollhättefallens kraftstation. Skara var det första kommunala elverk i Sverige, som fick sin ström av Statens Vattenfallsverk. Elektrisk max effekt var 500 kW. Elektriska energin användes fortfarande främst till belysning men nu gavs större möjligheter till elektriska motordrifter och elektrifiering av industrin.
År 1926 anskaffades ett eget kraftaggregat, som bestod av en trecylindrig tändkulemotor på 150 hästkrafter. Anläggningen var i drift till 1964 och finns fortfarande kvar i maskinhuset bakom länsmuseet.
År 1930-1960 var den period då samhället elektrifierades allt mer. Hushållen fick vardagssysslorna underlättade med hjälp av elektriskt ljus, elspis och elektrisk tvättmaskin.
År 1952 upphörde gasdistributionen i staden.
År 1958 övertog Skara Elverk den mottagningsstation som Vattenfall uppförde 1908 vid Brogården.
År 1960-1990 var den tid då elvärmen byggdes ut och allt fler fastigheter blev eluppvärmda. Detta innebar att efterfrågan på el ökade och elnätet fick byggas om och förstärkas.
År 1989 fick Skara Elverk ta över fjärrvärmedistributionen på Skaraberg. I anslutning till detta ändrades namnet till Skara Energiverk.
År 1991 bolagiserades energiverksamheten och Skara Energi AB bildades.
År 1996 avreglerades elmarknaden i Sverige och Skara Energi AB bildade elhandelsbolaget Billinge Energi AB tillsammans med Skövde Elverk och Tidaholms Energiverk.
År 2012 påbörjades utbyggnaden av Uddetorp med en andra fjärrvärmepanna. Den fick namnet Uddetorp 2 och i oktober 2013 var den klar för drift start. Uddetorp 2 är Skara Energis tredje biobränsleeldade fjärrvärmepanna.
År 2014 anslöt sig Skara kommun till kommunalförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg som ansvarar för insamling och behandling av hushållsavfall samt information och regelskrivning. Samma år infördes även matinsamling för hushåll i Skara kommun.
År 2015 tog SUEZ (fd SITA) över kundservicen för sophämtningen.
År 2016 togutbyggnaden av stadsnätet fart ordentligt och förväntas fortsätta även 2017.