Arbetslivets början för Harry Ek
Harry Ek föddes 1906 i Norra Lundby utanför Axvall. Bland de första jobb som Harry hade var på Röde mosse, där man bröt torv.
Torvfabriken låg i Stenums socken och den uppfördes 1917 av Västergötlands-Göteborgs Järnvägar för att under kristiden vid första världskriget producera bränsle för att ersätta importerad stenkol till sina ånglok. Fabrikens 600 mm smalspårjärnväg gick till Härlingstorps hållplats, som låg 1,5 kilometer söder in Axvall. Den användes 1874–1966 och låg på km 18,7 på Lidköping-Skara-Stenstorps Järnväg.
Västergötland Göteborgs Järnvägar köpte 1917 tre 600 mm torvlok hos Söderbloms. De var avsedda att användas på bolagets torvtäkter vid Röde mosse och Bredmossen, belägna i Stenum respektive Väne-Åsaka. Man eldade nämligen vid denna tid sina ånglok med torv eftersom landets avspärrning, orsakad av det pågående världskriget, skapat en brist på stenkol. Loken fick namnen Röde 1, 2 och 3.
De var ursprungligen försedda med Söderbloms egna 2-cylindriga 10-hästkrafters fotogenmotorer. Dessa byttes senare mot Chevroletmotorer. På 50-talet isattes motorer från Volkswagen. De Söderblomslok som fortfarande finns kvar i Sverige idag går troligen att räkna på ena handens fingrar.
Fabriken var en stor bränntorv-, torvpulver och torvströfabrik, den lades ned på 1980-talet. I dag återstår fabrik, lokstall och fabriksbangård med flera spår och del av en bana ut på Röde mosse vid Hornborgasjön.

KG Anderssons Åkeri i Axvall, fotograf okänd

Hölass på en "Tidaholmare" kanske på väg till Göteborg. Privat foto Jan-Åke Ek
Harry kom senare att jobba hos KG Andersson Larssons Åkeri i Axvall. Där fanns en av de första svensktillverkade långtradarna med sovhytt, ”Tidaholmar’n”, tillverkad av Tidaholms bruk. Bilen körde Harry med hö till Kviberg i Göteborg.
I Tidaholm tillverkades framförallt lastbilar och bussar, men företaget gjorde sig också känt som tillverkare av specialfordon. Tekniskt sett låg man långt framme och ”Tidaholmar’n” blev ett begrepp. 1930 lanserades den stora treaxliga lastbilen för den första svenska långtradartrafiken.
Lönsamheten i Tidaholms lastbilstillverkning var svag, och Kreugerkraschen 1932 bidrog till att Wallenbergs Enskilda bank blev ny ägare till Tidaholms bruk. Eftersom Wallenberg var engagerad i konkurrenten Scania Vabis tvingades Tidaholm 1933 att skriva på ett hemligt avtal om att sluta tillverka fordon i Tidaholm och Tidaholms Bruk begärdes i likvidation1934
Idag finns”Tidaholmarn” som Harry körde rekonstruerad efter originalritningar av Tidaholms Hembygdsförenings bilgrupp under åren 1995–2009. Den finns att se på museet på Vulcanön i Tidaholm.