Mer om utrustningen, och skidåkning generellt
Plastskidan
Den stora revolutionen på skidsidan var när plastskidan ersatte träskidan.
Plastskidan dök upp första gången på VM i Falun 1974, då östtyskarna körde på dem. Det var företaget Kneissl, som tagit fram skidan. Thomas Magnusson lyckades komma över ett par, som han vann tremilen med. Plastskidan fick snabbt ett enormt genomslag.
- Året efter körde över hälften av vasalopps åkarna med plastskidor, minns Åke. De var mycket lättare att sköta. Ingen grundvallning med tjära, för att utestänga vätan. Sedan gled de ju bättre och åktiden minskade ordentligt.
Ett problem fanns när man skulle fästa bindningen. För att skruvarna skulle sitta fast, var man tvungen att använda specialskruv och limma fast dem.
I stafetten i skid-VM i Falun 1974 skulle Hans-Erik Larsson åka första sträckan. Han hade planerat att åka på träskidor, men ändrade i sista stund till plastskidor. Vid monteringen av bindningarna använde man vanliga träskruv, vilket fick till följd att ena skidan lossnade efter bara några hundra meter. Även den andra lossnade efter ett tag.
Stavar
Stavarna har också ändrats mycket. Tidigare var trugorna stora, eftersom snön vid sidan av spåren ofta var dåligt preparerad. Det gällde att ha stor yta på trugan, så den inte sjönk ner i snön. Materialet var ofta bambu.
Idag är det viktigt att ha lätta stavar, så trugorna är små. Materialet är kolfiber. Även fästet för handen har ändrats, vilket minskat risken att tappa staven.
Rullskidor.
- Grunden för skidträningen är löpning, menar Åke.
På 70-talet kom rullskidan, som gjorde att man kunde ”åka skidor” under barmarkssäsongen. Även här var östtyskarna först.
- Men det räcker inte med rullskidsträning. Det går för lätt och kan inte ersätta den tunga löpningen, hävdar Åke.
Vallor
Även vallorna har utvecklats. Den senaste är den omdiskuterade fluorvallan.
- Men det räcker bra med blå och grön Swix och klistervalla, menar Åke.
Populär på senare tid är skidan med skinnbelag under fästzonen. Man behöver inte valla för fäste.
- För motionsåkaren duger den bra. Det viktiga är att få ett spann på skidan, som passar till vikten, annars släpar skinnet i vid stakning. Det finns många som åker Vasaloppet med sådana skidor.
Besök museet för mer historia!
Åke Larssons skidmuseum i Mörlanda är innehållsrikt. För den inbitne skidentusiasten är ett besök ett måste!
Adressen är Mörlandavägen 16, utanför Sollebrunn. OBS! Kontakta Åke Larsson för visning innan besök!