Farser och Sommarskôj
Mats hade länge drömt om att få spela fars i Skara under sommartid. På bakgården vid det så kallade Båtsmanshuset, i närhet av det gamla Bladhska huset, hittades den perfekta platsen för underhållning utomhus under sommarkvällar. Tillstånd ordnades och sedan var det bara att bygga upp en scen och läktare för drygt 300 personer. Det gamla Båtsmanshuset fick bli en vacker kuliss för skådespelet.
Hålligång i kartång 1990 - författare Anderzon & Tjadden. Mats gjorde den ledande lustspelsrollen, dels som saftberederska. Under sommarmånaderna gavs 32 föreställningar.
Cirkus Johansson 1991 - Mats samarbetade och spelande i denna sommarfars med Ragnar "Joker" Pedersen, från Fredriksstad i Danmark. Handlingen utspelades 1966 och runt familjen Johanssons son som skulle gifta. Det gavs 36 förställningar.
Heja Johansson 1992 - Åter ett samarbete mellan Mats och Ragnar "Joker" Pedersen resulterade i denna fars. Farsen var fortsättning på de ungas giftermål från förra sommaren. Ett 40-tal föreställningar gavs inför fullsatta hus.
Stoppa Johansson 1993 - Johansson-farserna hade blivit stora succéer och detta år fortsatte det med en ny. Trots att föreställningarna redan ägde rum före midsommar fick extra föreställningar ordnas och när det var dags att riva ner scen och läktare hade ett 50-tal föreställningar spelats upp.
Tvätta Johansson 1994 - Den sista och fjärde Johansson-farsen, blev liksom tidigare ett samarbete mellan "Joker" och Mats. Som titeln avslöjar handlade den om ett tvätteri och utspelade sig 1969. Detta var året de första människorna besteg månen och som även påverkade Johansson på bakgården i Skara. Det blev ca 40-tal föreställningar denna sommar.
Harpe Harpesson 1996 - En helt nyskriven fars av Mats och regissören Håkan Wennberg.. Farsen handlade om strutsuppfödning och komplikationer kring detta. Under ca 2 månader fanns en bra bit över 10 000 åskådare på plats.
Sommarskôj 1997-1999 - Premiär på Lisebergsteatern i Göteborg den 18 juni 1997. Sommarskôj började inne i teatersalongen på Liseberg som en tyn vikp av nostalgitripp, första delen bjöd på en vanlig revyunderhållning. Andra delen togs publiken ut till Lisebergs nybyggda dansbana i Taubelunden. Det bjöds på dans, korv och öl precis som det ska vara i en äkta folkparksmiljö. Dansbandsorkestern var naturligtvis Matz-Ztefanz med Lailaz. En viktig person i bandet var kapellmästare Lennart Palm. Dansbandet startade som en parodi på dansbanden - men uppenbarligen märkte inte folk någon skillnad och dansbandet blev ett av de populäraste i landet. Succéen fortsatte 1998 och spelades fram till mitten av augusti och det glada dansbandsgänget var sedan ute på en turné i landet. Sommarskôj fortsatte år 1999, då utan Mats medverkan som genomgick en hjärtoperation.