Aspholmens Stenhuggeri

Fattigpojken som blev stordonator

Fotografi med Gott Nytt År från Aspholmens Stenhuggeri 1923. Fotograf okänd

Ungefär två kilometer sydväst om Bovallsstrands hamn ligger Aspholmen. Där och på stora Köö i dess närhet startade Herman Hallgren sitt företag år 1913. Det måste förstås ha föregåtts av planering, rekognosering och lokala kontakter i olika riktningar.
Fanns det möjlighet att arrendera holmarna? De tillhörde jordbrukare i Uleberg.
Hurdan var bergets struktur? Gärna skulle en undersökning peka på en del vågräta sprickor, vilka gjorde arbetet lättare att sönderdela graniten i någorlunda regelbundna och hanterbara block. Det skulle vara ”go klyven” på stenen.
Fanns det yrkeskunnigt folk att anställa? Det rörde sig om ett tungt arbete, inte minst när det gällde uttagning av blocksten och produktion av byggnadssten, som det här skulle bli fråga om.
Hur skulle transporterna ordnas? Kontrakt upprättades. På hur lång tid är okänt, men vanligtvis brukade arrendekontrakten omfatta tio år i taget, ibland längre tid. Överenskommelsen innebar i allmänhet möjligheter för arrendatorn att uppföra för verksamheten nödvändiga byggnader som smedja, matbod, materialbodar, skjul m.m. och uppsätta kranar, eventuellt också lägga spår.

Allt ordnade sig, och tidigt fick Hallgren till sin hjälp en förvaltare, som var guld värd: Alfred Färdig från Ulebergshamn. De anställde rodde eller seglade ut till arbetsplatsen. Kalla vintrar gick de på isen. Produktion och handel varade under närmare tre decennier lång verksamhetstid.