Nu brinner lastpallar och silltunnor
De hade vaktat i flera kvällar. Efter att killarna hade arbetat i 3 – 4 veckor var årets påskbrasa färdigbyggd med ett hundratal gamla granar och lastpallar från industrierna i Smögen.
Det skulle bli en fin påskbrasa och mycket större än Kungshamns! Nu gällde det att vakta, så att inget hände. Men framåt småtimmarna på påskaftons morgon vaknade mormor till en av brasbyggarna, som bor med utsikt mot påskbränningsplatsen. När hon i denna tidiga timme kastade ett öga ut genom fönstret upptäckte hon att påskbrasan stod i fulla lågor! Trots försök gick inget att rädda av flera veckors arbete.
Nu gällde det att vara snabb - för Smögen kunde ju inte vara utan brasa på påskaftons kväll! Hur skulle det då gå i tävlingen mot Kungshamn om finaste påskbrasan? Ett upprop sändes på Facebook och snart hade ett hundratal personer hört av sig för att hjälpa till. Från företagen och industrierna i Smögen kunde ca 2 000 lastpallar samlas in, som blev alldeles utmärka att bygga en påskbrasa av. Överst kröntes brasan av några av de sista gamla julgranarna som man kunde hitta på orten – till brasan som brann ner hade massor av granar hämtats, så det fanns inte många kvar till reservbrasan.
Några timmar innan påskbrasorna skulle tändas kl 20 på kvällen stod den nya påskbrasan klar! Det var en rejäl brashög som ståtade på klipporna vid Smögen, kanske en av de största på många år! Så fortsätter den äldre traditionen på västkusten med påskaftonsbrasor, men där sillatunnorna från fiskkonservindustrierna i Smögen och grannorterna nu har bytts mot julgranar och lastpallar.