Om podcasten

AVSNITT 1: Naturen, grunden till allt

Platåbergen i Västergötland är speciella genom sin uppbyggnad, där de olika bergarterna ger skilda naturtyper och en stor artrikedom.

Kinnekulle har alltid varit välbesökt, både av experter och lustresande turister. Men vari ligger lockelsen, och vad vill man se som besökare?

Kan det vara så att själva berggrunden är en del av upplevelsen? Tips på nördiga smultronställen och en röst från 1500-talet utlovas! 

Stigfinnare: Birgitta och Dag Gärdefors

Som Olaus Magnus hör vi Thomas Ekelöf

 Smultronställen som nämns i avsnittet:

  • Fornborgen i Sprängestan
  • Salenområdet
  • Gröneskog
  • Andrés schakt (med viss tvekan)

AVSNITT 2: Alla dessa kyrkor!

Det är gott om kyrkor på Kinnekulle, av olika ålder och utförande, men nästan alla med rötter i medeltiden. Den som kommer som besökare kan ibland behöva lite vägledning bland takmålningar, orgelfasader och stenreliefer. Vad får du inte missa? Vi har hela listan!

Ledsagare bland templen: Björn Sjöstedt

 Tre huvudnummer

-       Stenrelieferna i Forshem

-       Kormålningarna i Götene

-       Orgelfasaden i Medelplana

 

AVSNITT 3: Det obskyra

Kring många berg finns sagor. Mest kända bland Kinnekulles väsen är de två jättarna Hälle och Kisa, vars gravar återfanns i början av 1900-talet. Men det finns också andra historier. Flera av dem utspelar sig på Högkullen, på bergets högsta topp. Här är naturen annorlunda, med branter och raviner, men här döljs också en hemlig, paradisisk trädgård som bara vissa kan komma in i. Vi benar ut skillnaden mellan vättar och tomtar, vilka spöken man inte behöver vara rädd för och hur man bäst behandlar ett sjörå.

Budbärare från andra sidan: Christina Ström

 4 sorters spöken

Gengångare: Har ett ärende

Gast: Demonisk

Lyktgubbe: Mördad lantmätare

Myling: Utomäktenskapligt barn