Öxabäck IF
Öxabäck IF — utan er ingen morgondag är ett konstprojekt av konsthantverkaren Frida Hållander och textilkonstnären Åsa Norman. Projektet lyfter fram Öxabäck IFs damlag och deras arbete för svensk damfotboll.
Laget bildades officiellt 1966 och 1968 var året då en första svensk seriematch för damer ägde rum. Laget träffades i Öxabäck på syfabriken Gefa AB, där de bland annat sydde kläder till landstinget. På fabriken sydde de sina egna shorts till matcherna och köptetröjorna på avbetalning.
Konstprojektet visades på Borås konstmuseum maj-augusti 2016. Öxabäck IFs arbete sätts i utställningen i relation till suffragetternas arbete för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet och hur kvinnor genom hantverk och materialbaserade praktiker hittade sätt att organisera sig. Exempelvis utgjorde textila banderoller ett tillvägagångssätt för suffragetterna och Öxabäck IF organiserade sig inom syfabriker, där även att sy sina egna träningskläder var en metod att skapa förändring.
Utställningen ville genom att koppla samman två rörelser, visa på olika strategier som kvinnor tar i bruk för att organisera sig där det textila materialet är närvarande.
Brev till Öxabäck IF från Frida och Åsa: "Vi vill berätta om er för de som inte vet. Ni var rebeller, Öxabäck IF. Det finns många sidor av att vara en rebell, en pionjär i ett sammanhang. Vi vill att ni ska veta att det betydde något för oss, ert spelande. Hur ert förhandlande om vad kroppar kan göra i relation till tid och rum har spelat roll." (Från utställningspublikation Öxabäck IF - utan er ingen morgondag).