Sponda tar fart
I lokalerna på Malmgatan 9 fanns verksamheten endast några månader. Redan i december 1951 hade Sponda tecknat nytt hyresavtal med fastighetsägare på Marumsgatan 10.
I det gamla stallet bakom Richard Svenssons Eftr. etablerade sig nu företaget. Lokalerna var omgjorda och passade verksamheten.
Martin Johansson född och uppvuxen på Götala och kallades "Martin på Götala" eller på senare tid även "Sponda-Martin". Martin var den på Sponda som hade flest kundkontakter och sa man Sponda-Martin, då visste de flesta vem han var.
Namnet Sponda kan man undra över, det finns en tes om att namnet kom från en tältsäng som var en tidig produktion i verksamheten. Hoger Thorn har sagt att Sponda betydde "skön vila" men enligt översättning bädd eller säng. Dessa förklaringar stämmer bra med den första produktionen vilket var tältsängar.
När företaget var nyetablerat gjordes mindre arbeten åt olika företag i Skara, bland andra Stalins Järn och Skara kommun. Inför julen 1952 gjordes stommarna till de tygklockor som hängde i girlanger mellan husen på Marumsgatan. Senare kom det att göras hel del arbete åt Rekordverken, Kjällströms Mekaniska och andra företag som arbetade med lantbruksmaskiner. Även Centralföreningen i Skara var kund.
I lokalen på Marumsgatan där fanns svarvar, svetsar och andra maskiner som behövdes i en verkstadsteknisk produktion. Nu började tankarna på att utveckla skopor/lastare av olika slag som kunde kopplas på olika traktorer, ett redskap som skulle vara till stor hjälp för bland annat lantbrukare.
För att utveckla företaget behövdes mer kapital, år 1956 gjordes ansökan om ett lån vid Skaraborgs Enskilda Bank på 15.000 kr. En av borgenärerna var Ida Levin (handlare känd för sin goda konfektyr), hennes verksamhet låg granne med Sponda.