Första butiken på Stenåsgatan 2
I oktober 1948 öppnade Evert Kroon sin första butik i Skara. Han tog över mjölk & speceriaffären på Stenåsgatan efter Greta Söderqvist. Den unge köpmannen, han var 28 år, hade en gedigen praktik att falla tillbaka på. Evert började sin bana som boddräng hos Fredlund i Tomten, arbetade vidare som bod knödd hos Thurén i Nyborg och vidareutvecklade sitt yrkeskunnande hos Lindblom i Axvall.
Butiken på Stenåsgatan var speciell. På 40- och 50-talen fanns det fortfarande specialbutiker. Mejerivaror köpte man i mjölkaffärer, kött och charkuterier i sin köttaffär, pappersvaror i pappershandeln, tvål och tvättmedel i kemikalieaffären och så vidare. På landsbygden kunde sortimentet samlas i den lokala lanthandeln. I städerna rådde uppdelningen, men på Stenåsgatan, som låg ”långt” från centrum, mötte kunderna ett bredare utbud. Hos Everts Mjölk & speceriaffär kunde man köpa både mjöl, sill, mjölk, ost, bröd, hushållspapper, tvål, tvättmedel och godis. Det var ett varuhus i miniatyr.
Mjölkavdelningen med ost, smör och bröd fanns i ett ”eget rum” i butiken. Ett villkor för tillståndet, var att det fanns en dörr som skiljde verksamheten
På den tiden rådde manuell betjäning. Det innebar att expediten stod på en sida av disken och kunden på den andra. Kunden berättade vad hon önskade köpa och expediten hämtade varan på en hylla bakom disken. När alla varor var framplockade, räknade expedit ten köpesumman och tog betalt. Därefter var det dags för nästa kund att göra sina inköp. Eftersom förvaringsmöjligheterna i hemmen var begränsade, gjorde man besök i sin butik nästan varje dag. Och man handlade i den butik som låg närmast hemmet.
Även om utbudet var begränsat kunde man köpa burkar och paket, vissa varor som socker (och snus), kunde man köpa i lösvikt. Expediten vägde upp önskad mängd. Det fanns också sill i lösvikt. Denna hämtades från en tunna i källaren. Sortimentet växte. I början av 1950-talet lanserades djupfrysta livsmedel. Bland de första produkterna fanns ärter och torsk. Glass fanns både som pinnar och i halvlitersförpackningar.