Utveckling av butiken och flytt till större lokaler
Under senare delen av 1950-talet byggdes det många nya bostäder i flerfamiljshus. Det innebar också nya krav på ortens butiker. 1959 flyttades butiken knappa hundra meter och blev Everts Livsmedel, en allivsbutik med självbetjäning. Butiksytan var 98 kvm, vilket innebar att en av länets största och modernaste butiker öppnade i Skara. Självbetjäning innebar att kunderna själva fick plocka sam man de varor man önskade köpa och betala i en utgångskassa. Sortimentet växte, specerivarorna var förpackade, mjölken såldes i glasflaskor, men kött och charkuterivaror såldes fortfarande manuellt.
En styckmästare såg till att hela djurkroppar delades i mindre konsumentanpassade bitar. Hanteringen innebar också att egen tillverkning av charkuterivaror startade. Det var så Everts välkända Grynkorv kom till. Det finns många minnen från denna tids handel. Sortimentet växte. En av de produkter man kunde köpa i sin mataffär, var damstrumpor. Antalet varianter av kryddor var begränsad och bestod nästan bara av kryddor till bakning. Utbudet av färska grönsaker exploderade, nu kunde man till och med köpa paprikor i Skara.
Öppettiderna var begränsade, lagstiftningen tillät att butikerna var öppna till kl 19 på vardagarna och kl 14 på lördagarna, på söndagarna var det stängt. De kunder som inte hann eller orkade att handla själva, erbjöds hemsändning. I butiken på Härlundagatan var vi tre springpojkar som såg till att klara transporterna på trehjuliga flakmopeder. Vi ”springpojkar” fick också hantera avlastning en av alla de lastbilar som levererade varor till butiken. Det handlade om åtskilliga mängder varje vecka.
I den moderna butiken fick alla varor förses med prislappar (även om kassörskorna hade priset på många varor ”i minnet”). Med den tidens inflation, var byte av prislappar en återkommande arbetsuppgift. I början av 1960-talet gjorde också extrapriserna sin entré. Även detta innebar flitigt byte av prislappar.