Kiosker och kôrvmôjer i Skara

Kiosker

Annaons från Astors Kiosk 

Kiosker

Blå Kiosken, foto Freddie Wendin 

Kiosker

Kôrva-Margits Kiosk vid Björndammen Skara, foto Sven-Åke Järnpil 1966

Kiosker

Källekiosken i Skara, foto Freddie Wendin 

Kiosker

Kiosken på Härlundagatan 12 "Myggans kiosk" flyttades 1950-talet, foto Egon Johansson

Kiosker

Korvkiosk i Olins gränd

Kiosker

Kôrva-Kalles kiosk vid Sandtorget, foto Ingemar Andersson 

Kiosker

Wenes kiosk som låg i början av Knapegatan på höger sida när man passerat bron från Riddaregatan Skara. Foto Ingemar Andersson

I Skara som i alla andra städer och samhällen fanns kioskverksamheter redan i slutet av 1800-talet kanske tidigare. Här kan du läsa mer om några av de kiosker som finns och har funnits i Skara. Känner du till några kiosker eller korvkiosker i staden eller vill komplettera hör av dig till Skara Gille.

Arthurs kiosk - en mindre kiosk som ägdes av Arthur Nordström, kiosken låg nästan nere vid Kinnekullegatan. 

Astors kiosk – låg längst ner på Kinnekullegatan (nr 20) nästan mot Gamla Lidköpingsvägen ägdes av Nordström ”Artur i hôrkt (hålet) till början av 1960-talet på Berghemsgatan. Artur gick alltid och smackade på en rätlinjig Dublin-pipa. Man handlade genom en lucka i väggen. Doften av bouquet av läcker konfekt, färska frukter (bl. a. salufördes äpplen och päron inslagna i slöjlika pappershöljen) och sötaktig piptobak kändes när man gick över gården och uppför trappan och genom lagret. 

Carinas Kiosk, låg vid tennisbanan. Kiosken hette i början Nya Astors kiosk, den lät byggas 1979 av Astor Frick. I samband med Astors död 1980 drevs kiosken vidare av hans hustru fram till 1982 då den fick ny ägare och namnet blev Carinas Kiosk. Carinas Kiosk kom senare att flyttas till Skara Hof

Harrys Kiosk togs bort på 1950-talet, såldes av Harry till någon i Källby

Hötorgskiosken, byggnaden innehöll främst telefonhytt till vänster, toaletter och det såldes lotter i byggnaden

Ida Dahlqvist lilla kiosk låg vid Järnvägshotellet i slutet på 1890-talet

Järnvägskiosken, denna uppfördes 1902 och försvann i samband med att ställverket byggdes.

Kiosken på Härlundagatan 10

Korvhandlaren Erik ”Källarn” Gustafsson på 1950-talet. Han sågs ofta dragandes med sin vagn med varmkorv till  Stortorget. På Stortorget hade han sin mobila korvkiosk-vagn. 

Kôrva Kalle vid Sandtorget startade 1969 och i slutet av 1970 fanns den intill på Sandtorget en telefonkiosk stod intill. I samband med att Sandtorget försvann och korsningen ändrades flyttades kiosken längre upp på Marumsgatan och Kôrva-Kalle flyttade in i fastigheten Apoteket ligger i.  Genom en lucka i väggen såldes det varmkorm mm. Bredvid fanns även Televerket.

Kôrva-Margits ( Margit Andersson) Varmkorv och Glasskiosk mitt emot Sockerbagaren på andra sidan Skaraborgsgatan vid Järnvägsparken.1970 övertog Svend och Grete Jensen kiosken.

Korvkiosk i Olins gränd

Källkiosken – låg nere vid bäcken v.id Källeskolan P-A Sundströms kiosk

Mobilkiosk fanns ofta på Stortorget och andra platser– Gottis ägde kiosken. Ella Berglund fanns i den lilla mobila kiosken och sålde glasstrutar för 15-25 öre/st.

Myggans kiosk - Kiosken låg på Härlundagatan närmare bestämt nummer 12. Det är "Harry på myggans" kiosk. Den togs bort i början på 50 talet. Den kördes bort till Källby trakten. I kiosken kunde man köpa "ettöres kolor" stora som Dixi kolorna var på sin tid. Tror inte att kiosken gav så stor inkomst för Harry. Anledning till att den togs bort var också att Harry ville ha en infart till gården för att bygga ett garage. Varför det hette det "myggan" , den fanns på Kv. Myggans kvarter.

Olins café som är en kiosk där det säljs glass, strips och falafelrulle. I Olins parken har det funnits olika typer av kiosker. Under sommarmånderna har glasskiosker funnits på plats. Här har även en korv-vagn funnits, vagnarna var ju mobila så vem som var ägare till denna är  

Pressbyrån – Vid järnvägsstationen och finns ännu idag och startade 1903. Senare flyttade kiosken in i tillbyggnaden öster om stationshuset och numera finns den i själva stationsbyggnaden. Under en tid, åtminstone 1965 – 1987 (innan Midgård uppfördes) fanns även en kiosk på Sandtorgets.

SG-Grillen bakom ICA Munken. Startades av Svend och Grete Jensen och revs januari 2011. Svend och Grete övertog Kôrva-Margits Kiosk vid Björndammen och öppnade senare på baksidan av nuvarande ICA Munken. Idagfinns parkeringsplatser där SG-Grillen tidigare fanns.

Stenhammarkiosken i Fornbyn, Den gula Stenhammarkiosken  låg utmed Gamla Läckövägen i utkanten av Lidköping, omgiven av spridd villabebyggelse och varierad lövskog. Läget var vackert, men trafiken förbi här är inte som förr. Trots ett mycket karaktäristiskt och lockande utseende, visade sommarkiosken i Stenhammar i nordvästra delen av Lidköping hur beroende man är av ett bra läge. Kiosken låg vid Gamla Läckövägen, vilken som namnet antyder ersatts av en nyare väg där den mesta trafiken går idag. Kiosken är välkänd av de flesta i Lidköping, men man måste en tillräckligt stor tillströmning av kunder för att det ska gå runt. Nya ägare tog över kiosken 2016 men lade ut kiosken till försäljning igen 2018. Liksom under den tidigare ägarens tid var det sommarjobbande ungdomar som bemannade kiosken. Stenhammarkiosken är några år yngre, byggd 1961 efter ritningar av Eriks Stadig. Som synes är de båda kioskerna så lika att man kan anta att de är byggda efter samma ritningar. Kiosken flyttad från Stenhammar i Lidköping till Fornbyn i Skara. Det var Västergötlands museum som övertog Stenhammarkiosken har behållit sitt ursprungliga utseende och är ett fint prov på 1950-talets ”funkis”, i Fornbyn står den som en representant för det svenska folkhemmet och modernismen. Kiosken restaureras under 2022.

Stjärngrillen ligger vid Färgaffären och Circel K, registrerades i början av 1990-talet startades av Jonny Svensson

Wenes kiosk vid Knapegatan vid bäcken, drevs av Margit Wene, kallades senare Ebbes Kiosk då var ägarna Ingrid och Ebbe Gustavsson.