Hattens fortsatta liv och utveckling
1940 Nu finns bara 25 hattmakare i Sverige. Hattmakeriet är ett blomstrande hantverk under hela 1800-talet, men kring sekelskiftet minskar antalet drastiskt. Industrin tar över filthattsproduktionen, hattimporten ökar och efterfrågan på den höga hatten dalar. Hattmakarna överger sina verkstäder och tar arbete inom hattindustrin. Några blir både tillverkare, inköpare, grossister och försäljare. Hattmakarna har ändå skapliga tider fram till 1960-talet.
1947 I Sverige finns 14 fabriker som tillverkar felb- och sammetshattar, 19 för hår- och ullfiltshattar och 14 för stråhattar. Karlskrona Hattfabrik firar 75-årsjubileum som Sveriges största och nordeuropas modernaste fabrik i branschen med 250 anställda,varav 150 kvinnor. Fabriken är 100 år när den läggs ner 1972.
Under 1960-talet lägger Sveriges Hattmakareförening ner. Hattmodet förändras. Att bära hatt är förlegat - det är barhuvat eller sportkeps som gäller. Det hattlösa modet håller i sig till början av 2000-talet. 2014 blev hatten årets julklapp!
1970 I hela landet finns 3 hattmakare - förutom Per ”Hattfrasse” Fransson, Owe Lostad och Helge Pettersson. Hanttmakaryrket och tekniken att tillverka schellackstommen lever kvar tack vare doktorshatten.
1978 Mark Eriksson börjar som hattmakarlärling hos Per ”Hattfrasse” Fransson på SVT. Mark får sitt Gesällbrev 1982 och Mästarbrev 2005.
2001 Under modistutbildningen i Norge 1997, gör Lisa Franzén praktik hos Mark Eriksson på SVT, där hon 4 år senare börjar som hattmakarlärling. 2003 får Lisa sitt gesällbrev och startar Franzéns Hattmakeri i Göteborg. Som första kvinna i historien får Lisa Mästarbrevet 2011.
2013 Gesäll- och mästarstämplar för hattmakare tas fram för att kvalitetsmärka hattarna, fungera som signatur och visa att hatten är tillverkad av en utbildad hattmakare. Sveriges Hattmakare Förening återuppstår med syftet att bevara hattmakaryrkets historia, förvalta verktyg och kunskap om tekniker samt verka som yrkesförbund i förhållande till utbildningsfrågor.
2018 I hela landet finns två hattmakare med gesäll- och mästarbrev - Lisa Franzén och Mark Eriksson.
Vad som händer med dessa två yrken är svårt att säga. Hantverkarnas tid vill ingen betala för, det går att skaffa masstillverkade hattar on-line till en mindre summa och det mesta vi skaffar är slit och släng. Visst är det roligt att det finns entusiaster som Yvonne i Skara som för hantverket vidare.