Skolan
År 1916 den 1 mars var en stor dag då började vi småskolan, den var i den lilla stenstugan vid vägkanten. Det är skolmuseum nu, jag har varit och tittat på grejorna där inne.
Det var bara en flicka, Dagmar Blom, som visste när hon var född. Hon hade repeterat hemma och svarade med ljudlig stämma , ”den 26 september 1908” Jag visste inte när jag var född och prästen talade om för mig att jag var född den 17 juli 1909", jag undrade hur han kunde veta det.
Vår lärarinna hette Anna Ekman, det var en gudfruktig snäll kvinna. Hon lärde oss mycket, jag minns ännu hur hon berättar för oss om Abraham Trons Fader. Men vår snälla fröken Ekman var reumatiker så hon kunde inte leka med oss. Men läsa kunde hon och lära oss hålla ordning. Vi fick ställa oss i led och så fick alla snyta oss och dricka vatten och naturligtvis gå på dass under rasterna så lektionstimmarna skull vara ostörda.
År 1919
Den grundläggande kunskapen hade börjat, vi kunde läsa och skriva och nu började vi i storskolan som folkskolan kallades. På en skylt ovanför dörren stod Posseska Lancasterskolan. Det var den skola som fröken Posse börjat, det var nog före folkskolestadgan som infördes 1842.
Lancastermetoden betydde att de duktiga eleverna fick hjälpa de som kunde dåligt. Jag tror de kallades monitörer, men det var långt före min tid.
Jag hade fyra lärare i folkskolan, först var det vår älskade Gurli Norrby. Hon var nog söt och snäll och hade en fästman i Mariestad. När hon kom hem på måndagsmorgonen var vi nere vid tåget och mötte henne, sen tågade vi upp till skolan. Om lektionen blev något försenad vet jag inte, men glada barn och den snälla fröken gör nog sitt bästa. Jag träffade henne på ett föreståndarinnemöte, då var hon gammal med lika rar.
Så hade vi två vikarier fröken Karlsson och Sven Kraft.
De två sista åren i folkskolan hade vi fröken Hildegard Herthelius, många klandrade henne. Men hon gjorde nog allt hon kunde för att lära oss lite allmänkunskap. Hon var både politiskt och allmänt intresserad, hon gick på kommunalstämma och ville ha lite att säga till om i den tidens manssamhälle där kommunens angelägenheter sköttes på Råbäcks gårdskontor.
Fortsättningsskola
Den 16 juni 1922 slutade jag folkskolan efter 6 års undervisning. Jag gick 2 år i fortsättningsskola och fick läsa lite kommunalkunskap som jag hade nytta av då jag till kursen i Stockholm 1936. Fortsättningsskolan var ej obligatorisk då, men jag ville gå. Mitt betyg därifrån är utskrivet 1924.