Socker och sprit 1903 -
Lidköping har alltid dragit nytta av de bördiga jordbruksbygderna runt om staden. Läget vid Lidans utlopp i Vänern var grunden till att handeln frodades. I industrialismens tid har moderna och effektiva industrier tagit hand om mycket av det som odlas på Västgötaslätten.
1903 grundades en råsockerfabrik och ett sockerraffinaderi av godsägarna Klingspor, von Essen och Hamilton. Även Lidköpings stad tecknade aktier i bolaget, som ökade omsättningen för hamn och järnväg, elverk och gav skatteintäkter. Under flera decennier var sockerbruket en av de viktigaste industrierna i staden. 1949 lades det ned då tillverkningen blivit olönsam, men den ståtliga byggnaden utgör ett landmärke i Östra hamnen framför Lantmännens jättelika silor.
På 1860-talet gav den omfattande havreexporten till England stora vinster till Lidköpingsbygden. Nu exporteras fortfarande mycket säd, men inte bara havre utan också vete, i flytande form som vodka.
1908 uppfördes den första elektriska kvarnen. 1964 byggdes en ny kvarn i Östra hamnen för tillverkning av vetemjöl till hushåll och bagerier. Nu förmaler Lantmännen Reppes kvarn 15 ton spannmål per timme och mjölet förädlas vidare till vodka, vetegluten, glukossirap och vetestärkelse-produkter i en avancerad processanläggning.
Frebaco Kvarn är en annan stor kvarn som grundades 1981, vars gryn och musli finns i affärer över hela landet och de går även på export.
I staden finns flera bagerier. Fazer bageri, som etablerades i början av 1980-talet, är idag den största industrin i staden mätt i antalet anställda. Mer än 200 personer arbetar här.