Korvkiosken

Kiosker
Korvhandlare Erik "Källarn" Gustafsson 1951, foto Stig Rehn

Välkokt varmkorv, med det där underbara knäppet i skinnet, det fluffiga, rykande moset, den honungsavrundade whiskysenapen och den källarsvala Puckon…. Vem minns inte när man köpte en varmkorv med en sträng senap som lades i ett smörpapper. Om pengarna tröt kunde man även köpa ett  "doppat bröd" i korvspad.  Alla har vi någon relation till korvkiosken, även om man aldrig tyckt om varmkorv, så vet de flesta ändå var närmaste korvkiosk finns. Efter en danskväll eller ett biobesök gick man till korvkiosken, detta var ett naturligt avslut på kvällen.

I samband med den stora förändringen i kiosknärinen lanserades gatuköket under begreppet "det hygieniska gatuköket", i takt med att utbudet i kiosken blev större ökade även ytan. I anvisningarna föreskrevs ett minimi utrymme på 6 m3/person i försäljnigsavdelningen, exkl. inredning och utrustning. Sveriges Kioskägarens riksförbund uppskattade 1962 att 75 % av kioskerna inte levde upp till de nya bestämmelserna. Kioskägaren ställdes inför valet att bygga till, bygga nytt eller lägga ner. Många äldre kiosker revs och därmed försvannen hel kioskepok i början av 1960-talet. 

Kiosker

Stjärngrillen i Skara. fotograf Freddie Wendin 2023

I dag finns det drygt 1500 korvkiosker i Sverige, eller gatukök som de numera heter. Trots att antalet kiosker med åren har blivit mindre, har deras betydelse på intet sätt minskat. Kiosken är fortfarande träffpunkten. Inte minst för hungriga nattsuddare på väg hem. Däremot har själva kiosken genomgått en rad förändringar; från 1920- och 1930-talets gubbe med låda på magen till dagens fantasifulla kabanosspalats. De korvkiosker som har överlet guldåren, erbjuder idag fulla menyer med allt från korv med bröd till dagens lunch. Gatuköken, vilket namnet antyder är ofta belägna i anslutning till större trafikerade gator/vägar. Vanliga rätter som erbjuds i gatukök är bland annat grillkorv, varmkorv, mosbricka, hamburare, pommes frites och ibland pizza. Ofta erbjuds gatuköken ett begränsat antal sittplatser med bord. Snabbmatskedjan Sibylla är ett exempel på gatukök, även en bensinmack kan ibland räknas som ett gatukök. 

Korvgubbarna och korvgummorna dyker ofta upp när det är större event, marknader och andra publikdragande arrangemang. Bensinstationerna har tagit över korvkioskernas snabba service till hungriga bilister som slänger i sig snabbmaten i bilen. 

Trender och förändringar av våra matvanor syns även i gatukökens utbud. Under 1980 och 90-talet omvandlades en del gatukök till pizzerior och i början av 2000-talet har andra förvandlats till snabbmatställen för thailändsk mat. Företeelsen breder ut sig. 2007 kan man i mer än sju stads delar köpa thailändsk snabbmat i det lokala gatuköket. Kioskerna och gatuköken är fortfarande efter femtio år viktiga inslag i vår stadsmiljö såväl som i vår vardag. De fungerar som mötes platser och lokala försäljningsställen för en bit mat, en tidning eller en glass.