Pressbyråns verksamhet från förr till nu
Pressbyrån är ett svenskt detaljhandelsföretag som driver kiosker och servicebutiker, ofta vid järnvägsstationer, t-banestationer, bussterminaler o.dyl. År 2015 fanns det 300 Pressbyrån och alla drevs av franschisetagare. Pressbyrån ägs av norska Reintangruppen (reintan Convenience Sweden AB och är franchisegivare i Sverige) som även äger bla. 7-Eleven och Rema 1000-.
För att förse resande med tidningar grundades år 1899 Svenska Pressbyrån. Pressbyrån var ett svenskt företag som utvecklats ur Svenska Telegrambyrån, som av SJ fick i uppdrag att sälja lösnummer av tidningar på landets järnvägsstationer. År 1903 öppnades den första kiosken intill järnvägsområdet på Hamnplan i Helsingborg av Nils Lindmark, detta ledde till ökad försäljning och Lindmark fik ett rikstäckande uppdrag. År 1906 bildades AB Svenska Pressbyrån, med den svenska pressen som ägare, den förste direktören var Nils Lindmark.
Verksamheten utvecklades snabbt år 1910 hade företaget 10 filialkontor på landsorten, 39 kiosker och 2546 försäljare.
År 1924 avtalade man med Stockholms Spårvägar om uppförandet av kiosker vid större spårvägshållplatser. Pressbyrån hade detta år 350 kiosker i hela landet, och nästa år över 400.
Företaget öppnade först kiosker med enbart tidskrifter, böcker och vykort. Det dröjde en bit in på 1900-talet då glass- och korvförsäljning även flyttade in i kioskbyggnaderna. Kioskernas främsta konkurrensmedel var öppettiderna. De vanliga butikernas öppethållande var strängt reglerade, men kioskerna fick i princip ha öppet när de ville. Det enda kravet på kioskerna var att de endast kunde ha ett begränsat sortiment. De kom att få stor betydelse som försäljningskanal för press, drycker och konfektyr. Pressbyrån med tidningarna som ägare, ägde de flesta, en även bryggerierna och godistillverknarna engagerades sig i kiosknäringarna.
Pressbyrån startade försäljning ombord på tågen, med så kallade tågbud och året 1932 infördes en världsunik distributionslösning. Pressbyrån buntade och sorterade Stockholms morgontidningar ombord på tågen under nätterna med ett lok som drog en personvagn ombyggd till till en expeditionslokal. Linjerna gick mot Malmö, Göteborg, Karlsad och Sundsvall. Stockholms morgontidningar blev därmed tillgängliga i butiker och kiosker i stora delar av Sverige redan vid öppningsdags på morgonen. Detta system användes ända till 1984. Redan 1950 började tidningarna transporteras med flyg och då var även Pressbyrån med. Man fällde passagerarsätena och fyllde planen med tidningar. Genom att ta passagerare på returresa blev ekonomi betydligt bättre. Detta blev grunden till flygbolaget Linjeflyg, där Pressbyrån var en av delägarna.
År 1931 startade Pressbyrån egen vykorts produktion, verksamheten pågick till 1966. I starten fram till 1940 bredrevs verksamheten av dotterbolaget Alga med från år 1940-66 av Pressbyrån. Vykorten föreställde lokala sevärdheter och kännetecken. År 1935 startade Pressbyrån Sveriges första glassfabrik och introducerade nymodigheten pinnglass i hygienska pappersförpackningar.
I juni 2020 öppnade Pressbyrån den första obemannade kiosken i Stockholm, vilket innebar att kunderna har laddat ner appen för Pressbyrån, plockar till sig varorna och betalar. Naturligtvis är butiken kameraövervakad.