Varför samlar du på vagnar, Lasse Hellsten?
Lasse Hellsten driver Älgarås vagnmuseum med 260 ekipage i samlingen.
Varför samlar du på vagnar, Lasse Hellsten?
Estetik och funktion. Hästar och händer. Det är två ordpar som dyker upp när NAV gör nedslag hos Älgarås vagnmuseum. Vi tas med in i en 900 kvadratmeter stor lada för vagnar och ekipage som Lasse Hellsten samlat sedan 1990-talet. Här står åkdon högt och lågt – 260 stycken inklusive slädar– berättar han. De flesta är i brukbart skick och på något vis lyckas han backa ut de olika fordonen, allt eftersom det är julfirande, marknad eller fest, för att spänna för sina gotlandsruss. Lasse Hellsten har så att säga kuskens perspektiv på sin samling. Men han är ingenjör också,
brandingenjör.
- Jag fascineras av vagnarnas funktion. Det är spännande att se hur konstruktören har tänkt ut lösningar för de olika ändamålen. Att tillverka en vagn krävde förr både snickare, smeder, gjutare, målare, tapetserare och sadelmakare.
Lasse Hellsten är engagerad i Vagnshistoriska Sällskapet och håller årligen restaureringskurser för hästekipage. Det kan handla om att laga trähjul eller stoppning eller att måla om. Åtta till tio lager linoljefärg brukar han rekommendera. Ett av de svårare momenten vid ommålning är randningen.