Boråsmässan och fabriksmodellen
En bransch som verkligen hade upplevt framgångar åren fram till Boråsmässan 1949 var konfektionsindustrin. I Borås hade det länge varit arbetskläder och herrkostymer som dominerat på syfabrikerna. Ett av stadens största konfektionsföretag var Erikson & Larson, eller Erlabolaget som det också kallades, vars specialitet var herrkostymer.
På Erikson & Larsons stora fabrik i södra delarna av centrala Borås arbetade vid denna tid cirka 500 personer. Dessutom sysselsattes 250 sömmerskor på filialfabriker och genom hemsömnad.
Under Boråsmässan fick Eriksons & Larson stor uppmärksamhet tack vare att man hade byggt en skalenlig modell av fabrikens stora sysal. Modellens syfte var att visa upp den moderna produktionsorganisation som tillämpades på fabriken, där löpande band tillhörde nymodigheterna. Modellen tillverkades av företagets ingenjör Jöns Koch och hans hustru.
Som synes på bilderna är modellen drygt fyra meter lång och mycket detaljerad. Längst fram i sysalen stod tillskärare vid sina stora bord. Bakom dem sitter sedan sömmerskorna i långa rader där de blivande plaggen fördes fram, ett sömnadsmoment i taget. Här och var i raderna av sömmerskor står pressare som formar plaggen och pressar ut sömmar. Längst ner i salen skymtar arbete vid stora ångpressar.
Modellen, som numera alltså har över 70 år på nacken, ingår numera i Textilmuseets samlingar där den bevaras för framtiden. Färgbilden av modellen är från Textilmuseets magasin.
(Foto: Textilmuseets arkiv)