Upp som en sol..
För två år sedan revs Inlands Kartongbrukets byggnader, men det finns fortfarande mycket att se här. Ön där verksamheten låg finns kvar och vid sidan av ön hittas Sveriges äldsta sluss från 1607. Slussen finns kvar men är inte i drift längre och har ersatts successivt 1814 och 1916 av två andra slussanläggningar. Den nuvarande är en av de 6 slussar på älven mellan Göteborg och Vänern.
Bredvid ön kan vi se en stor kraftstation som, med hjälp av fyra turbiner, skapar ström av älvens 550 kubikmeter vatten per sekund. På en höjd, ovanför älven, skymtar Ströms slott omgivet av sin trädgård. Godset är känt sedan 1400 talet och har haft stor betydelse för Bohusläns historia.
Slottet, som då hette Ströms säteri, köptes 1893 av brukspatronen Petter Larsson, Till säteriet hörde två holmar och ett vattenfall i älven nedanför. På holmarna fanns en kvarn och ett sågverk vars kraft kom från älven sedan 1600 talet. Larsson bestämde sig 1894 för att överlåta dessa till ett nybildat aktiebolag där han var delägare. Aktiebolaget fick namnet Inlands Pappfabrik AB och skulle ägna sig åt papper och kartongproduktion.
År 1896 var anläggningen färdig och hade goda kommunikationer via vattenvägen, däremot fanns det ingen järnväg. Det fanns inte heller elektrisk kraftöverföring men kraften kom från den vattendrivna turbinanläggningen. Det som var unikt med bruket var deras maskiner. Deras kartongmaskiner var de första i sitt slag i Sverige och troligen också i Europa med tekniken att väva samman flera fiberskikt till maskinpapp. Utöver papp tillverkade man fram till 1916 tryck- och tapetpapper. Med tiden blev det dock varierande ekonomiska framgångar med konkurser och ägarbyten.