Owensmaskinen dundrar igång
1911 dundrade den väldiga Owensmaskinen igång och inledde en epok som skulle göra Surte till Nordens största emballageglasbruk.
Det avgörande steget efter flera års diskussioner blev ett besök där en Owensmaskin sågs i produktion. Utvecklingen av maskiner i USA hade inte heller gått obemärkt förbi i Surte. I korrespondens mellan cheferna står det:
”Af en person, som kommit från Amerika, har jag fått höra att en buteljmaskin som der användas skall försöka arbeta sig ut till Europa och är patenttaget, efter vad jag kunde förstå i Sverige och Norge. Efter utsago skall maskinen vara mycket bra.”
Disponenten Ragnar Söderhielm skriver 1910 inför köpet:
”Då man efter allt att döma på exportmarknaden går en uppgångsperiod till mötes, har styrelsen vidtagit åtgärder för uppställande af 1 Owens maskin vid Wannan no. 1 å Surte, och anhåller jag härmed om bolagsstämmans godkännade häräf.”
1911 installerades den första Owensmaskinen från amerikanska Owens Bottle Company i Surte. Installationen skedde under hemlighetsmakeri. En skyddsmur mot insyn uppfördes och poliser höll vakt för att hindra sabotageförsök. Owensmaskinen har beskrivits som ett monster med sina stora armar i stål där till exempel den 50 ton tunga modellen AR bestod av 10 000 delar.
Automatiseringen innebar att många förlorade sina arbeten men också att barnarbete, som varit utbrett i glasindustrin, försvann. En lag som förbjöd barnarbete ökade intresset för mekanisering inom den svenska glasindustrin tillsammans med bristen på glasblåsare.