Från bomull till bryggeri
Under ledning av fabriksägaren G.H Evers fördubblas produktionen av spunnet bomullsgarn och som mest har fabriken 500 anställda. När sedan fabriken får ekonomiska bekymmer under 1888 är det den första i en rad med utmaningar som väntar Ahlafors Spinneri.
Efter en överhettning i maskinlagret brinner spinneriet ner till grunden i början av 1900-talet. Arbetarna blir trots det inte sysslolösa för tillsammans hjälps de åt att på ett år bygga upp fabriken igen. När första världskriget bryter ut tvingas spinneriet att slå igen portarna ett helt år på grund av brist på material. Efter krigets slut brottas åter fabriken med ekonomiska bekymmer, som slutligen resulterar i att fabriken stängs ner helt på 1960-talet. En lokal institution lämnar bygden kort efter sin hundraårsdag.
Sagan slutar dock inte där eftersom spinneriet så småningom ändrar karaktär och förvandlas till en kulturell mötesplats. På 1990-talet använder både musikband och teatergrupper delar av byggnaden som replokaler. Det är också i samma veva som anrika Ahlafors Bryggerier, startat av ett gäng ”bastu/öl-älskande herrar”, flyttar in i källarvåningen.
Drycker med namn efter säsong och högtider blir det stora kännetecknet för Ahlafors Bryggerier. Julölet blir genast en favorit i hyllan som säljer slut innan julafton. Påskölet är annars delägaren ”Cralles” personliga favorit. Enligt ”Cralle” avnjuts påskölet bäst i 12-14 grader vilket han tycker är lagom temperatur. Utanför bryggeriets lokaler stoltserar även numera deras reklampelare, som har blivit en lokal attraktion.
Det rör sig om en tre meter hög ölflaska, handgjord i trä. Historien bakom ölflaskan är att en alaforsbo hittar en stor stubbe vid Hältorpssjön. Detta ger honom idén att skapa en symbol för Ahlafors Bryggerier. Idén förs vidare till lokala konstnärer som, med hjälp av bland annat yxa och motorsåg, förvandlar stubben till ett konstverk. Kort därefter sitter ölflaskan på plats inför en extatisk folkmassa. Naturligtvis är därför ett stopp vid ölflaskan i trä ett måste för den som besöker Alafors.
I dag spinner det gamla spinneriet på något nytt. Den står numera också som värd för ensamkommande flyktingbarn. Myndigheterna i Alafors har varit positiva till integration och därför har de byggt ut spinneriet till att bli lägenheter åt nyanlända. Det gamla spinneriet fortsätter, med andra ord, att vara huvudorsaken till att samhället Alafors lever och fortsätter att växa, idag precis som för mer än 100 år sedan.