Handel och hantverk
Arbetarna vid Hönsäter hade 1907 begärt bolagsstyrelsens medverkan för att få lämplig lokal för en Kooperativ Handelsförening i Hönsäter. Styrelsen beslöt uppföra en magasinsbyggnad på vävskolans tomt såsom tillfällig lokal.
Denna handelslokal blev dock mera än tillfällig. Först i mitten av 1920-tal fick man en egen byggnad i Stakeklev. Över affärslokalerna inreddes bostad åt en föreståndare.
Som ytterlige stimulansmedel uppförde bolaget 1902 en byggnad i området. Där skulle bli ett bageri. Men arbetarna hade inte råd att köpa sitt bröd. Husmödrarna fortsatte att baka brödet i bagarestugan. Redan 1904 ändrades byggnadens disposition till vävskola för de anställda. Bolaget anställde och avlönade en fröken Elsa Forsell som vävlärare.
Den första bagarstugan låg ovanför Hushållsskolan fram till 1912 då den revs för att ge plats åt en ny byggnad som kallades för ”Tryneborg”, då flyttades bagarstugan ned till Falkängen.
I början av 1930-talet erbjöds tomtmark även för hantverkare och yrkesmän, som ville slå sig ner i samhället, som saknade skomakare, skräddare, bagare, kaféidkare, snickare och övriga delar av det som kallas samhällsservice.