Handelsboden och dess verksamhet
I slutet på 1870-talet startade Soffi försäljning av brödkakor som hon bakade hemma i sin bostad på Skattegården. Brödkakorna såldes för 2 öre per styck och var mycket omtyckta. Efterfrågan på brödkakorna ökade.
När familjen byggde sin nya bostad på Storebacken kalkylerades med en utökning av varusortimentet och utrymme för en mindre handelsbod. Det största rummet i huset användes till handelsbod och på gården fanns uthus där delar av lagret magasinerades.
Soffis hjärta ömmade mycket för de familjer som hade det svårt. Många gånger blundade hon för de skulder som inte kunde betalas. Soffis snällhet utnyttjades tyvärr en del. I bygden fanns alltid behov av tillfällig arbetskraft inom sten- och kalkarbete samt inom lantbruket. Det handlades på ”krita” (kredit), betalningen lät dröja och många gånger så blev det inget alls när kunderna återvände till sina hemtrakter.
Varorna hämtades med häst och vagn bland annt i Blombergs hamn och i Lidköping. Sortimentet bestod av salt sill, sockertorppar, snus, hemmagjordkarameller, jäst, sirap och kaffe med mera.
På ålderns höst känner Soffi att hon vill avveckla handelsboden. Svärsonen Viktor som var gift med yngsta dottern Gerda köper affären för 4000 kr. Handlare J.W Apelqvist som även har handelsbod i Råbäck blir nästa köpare och köpeskillingen är då 10.000 kronor. Apelqvist köpte även affären i Västerplana 1917, där blev David Klasson föreståndare och år 1946 övertog han affären
J W Apelqvist föddes 1864 i Husaby som son till torparen Jan Petter Apelqvist och hans hustru Maja Greta. De fick tre söner, sönerna Janne och Gustaf blev båda folkskolläare, Janne i Enköping och Gustaf i Källby. Johan Wilhelms intrese låg åt affärer. Han började tidigt hjälpa folk i trakten att sätta i fönsterglas och pengarna han tjänade lånade ha dels ut till sina bröder när de var i trångmål. Han köpte in begagnade kläder som han sedan sålde med god förjänst, enligt vad som framgår utav hans gamla anteckningar.
J W Apelqvist började hos Rådbäcks handelsbod som butiksbiträde, han övertog handelsboden och drev den i många år. År 1904 öppnade han en filial i Strömsberg Hökastan med J.N Klasson som föreståndare. År 1906 byggde han affärsfastigheten Strömsberg, denna övertogs senare av Klasson som senare lämnade över den till dottern Greta.
Råbäcks handel upphörde som gårdshandel och övertogs av Apelqvist som drev den i många år. Apelqvist öppnade 1904 filial i Strömsberg Hökastan med J. N. Klasson som föreståndare och år 1906 byggde han affärsfastigheten Strömsberg. Denna övertogs senare av Klasson som sedan i sin tur överlämnade den till dottern Greta.
David Klasson var förståendare hos J W Apelqvist från 1917 då handelsboden bytte ägare. David Klasson var son till Klas och Matilda Andersson från torpet Klippan i Västerplana. År 1947 övertar David handelsboden efter Apelqvist, familjen Klasson fick flera barn sonen Evert övertar handelsboden år 1959 efter faderns död. Handelsboden fanns i byn fram til början av 1970-talet.
Redan under 195o-60-talet började avfolkningen från landsbygden och fler sökte sig till tätorterna där handel ökade och detta påverkade naturligtvis de mindre handelsbodarna på landsbygden. Handelsboden i Västerplana en epok som även gick detta öde.