Verksamheten
Den första i familjen Munther som byggde båtar hette Gustaf ”Gutta” och startade verksamheten 1896. Gutta bodde i Åkerström och startade med båtbyggeri på fritiden. Sonen, Karl Gabriel, blev vänerskeppare men ägnade sig även åt båtbyggeri som bisyssla på fritiden. Så småningom satsade även K G allt på varvet och flyttade då verksamheten tvärs över älven till Stubbered, där det då byggdes upp en verksamhet för reparation och tillverkning av båtar. Familjen drev även en handelsbod i ett av husen kring varvet. Bäst gick det för varvet under åren 1945-55 då det var hela 8 personer anställde på varvet.
Bertil Kopp från Varf och Sjöhistoriska föreningen i Göta älvdalen berättar i en artikel inför Kulturhusensdag 2005 att Munthers strömbåtar var berömda. ”Muntersbåtarna som de kallas i folkmun var utmärkta att åka i älven med. Men båtbyggeriet blev också känt i sjöfarts-kretsar för sina livbåtar. När större båtar byggdes kunde det stå i kontraktet att livbåtarna skulle komma från Munthers båtbyggeri”.
I huvudsak tillverkade man fritidsbåtar (Petterson båtar), livbåtar, ekor och strömbåtar och totalt kom man att tillverka över 1000 båtar på varvet innan man 1965 formellt lade ner verksamheten. Gustav Munther, som då hade drivit varvet sedan några år, gick då i pension men kom att fortsätta tillverka båtar som hobby – den sista blev klar i augusti 1980 när Gustav var 84 år.