Nääs i bilder - då och nu
På Nääs finns alla byggnader kvar från sent 1800-tal då Nääs Slöjdlärarseminarium öppnande. Miljön och husen är mycket välbevarade. Samtliga hus på Nääs ägs och förvaltas av August Abrahamsons stiftelse. Vill du veta mer om husen gå in på "Nääs hus för hus" (finns också som mobilguide) här på Prisma Västra Götaland. Tryck HÄR och du hittar information om August Abrahamsons stiftelse.
Den gamla bilden över Nääs bro är från omkring 1910. Notera de två kvinnorna i vitt som sitter på en bänk på bron. Den nya bilden är tagen våren 2020. En hel del har hänt sedan 1910, bland annat har de gamla stenpållarna med kätting ersatts med ett nytt räcke. Några av stenpållarna kan numera ses på land omedelbart sydväst om bron.
Källnääs på 1920-talet på den gamla bilden. Här står kursdeltagare i träslöjd uppradade och gör pausgymnastik mellan arbetspassen i slöjdsalen. Numera hyrs huset Källnääs ut till ett byggnadsvårdcentrum som drivs av Västragötalands regionen. I den gamla slöjdsalen är det butik och i den gamla gymnastiksalen är det utställningar.
Det lilla huset kallat Sekretariatet ligger strax efter det stora gula huset Vänhem. Det flyttades till Nääs under sent 1800-talet (efter att ha varit en del av en utställning i Göteborg) och var först en rökpaviljong men blev ett litet kontor dit kursdeltagarna gick för att skriva in sig när de påbörjande sin kurs på Nääs. Numera är huset en möteslokal för Nääs Vänförening och ibland ett sommarcafé som drivs av samma förening.
Huset Seminariebyggnaden uppfördes år 1880. Det innehöll slöjdsalar och en ritsal i entréplan. I övervåningen var det sovsalar och en lägenhet för vaktmästaren på skolan. Numera är det kurslokaler och kontor som hyrs av Västragötalands regionen, Lerums kommun och Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum. I övervåningen finns ett litet museum över slöjdskolan på Nääs som August Abrahamsons stiftelse driver.
"Långa Salen" inne i Seminariebyggnaden i slutet av 1800-talet. Än idag används lokalen för kurser.