Kärt barn har många namn
Slakteriet har verkat under en mängd olika namn under årens lopp: Skaraborgs läns Andelsslakteriförening, Skaraborgs läns Slaktdjursförsäljningsförening, Skaraborgs läns Slakteriförening (SkLS), Skaraborgs Slakteri (SKS), Scan Väst, Farmek, Swedish Meats, Scan AB. I dagligt tal – slakteriet – stället där man alltid kan fixa jobb. En arbetsplats som alltid ska finnas i Skara. Kanske inte det ställe man drömt om att jobba på men där den stadiga inkomsten, trivseln och kamratskapet fått många att stanna där hela yrkeslivet. Företaget som lockat anställda från både när och fjärran och vars luftpuffar stundom satte sin speciella prägel på Skaras luft.
År 1937 ändrades namnet till Skaraborgs läns Slakteriförening vilket gladde många enligt en skaldande man:
"Vi vickade tunga och hals utan gräns,
det vållade svår försening.
Outsägliga namnet Skaraborgs läns Slaktdjursförsäljningsförening.
Tackom och lovom att pinan är slut!
Betydande erkänsla djupa,
helt lätt och behändigt spotta vi ut
Slakteriföreningen upa"
Till medlemmarnas nytta och utveckling - andelsslakteriet – vars syfte varit att se till att lantbrukarnas produkter nått marknaden och att de många mellanhänderna i form av kreaturshandlare fick konkurrens och att bonden därmed fick bättre förtjänst. Grundtanken byggde på samarbete och samordning med expansion som mål – att skaraborgska bönders produkter förädlades till konkurrenskraftiga livsmedel för en allt vidare marknad med start i form av bacon till England.
Ägarstrukturen, i form av medlemsföretag, satte tidigt sin prägel på verksamheten. Accelererande från storskalighet har under åren efter millennieskiftet drastiskt förändrat förutsättningarna för slakteriet Skara.
Produktionen har hållit jämna steg med det moderna samhällets framväxt. Från det hårda, jordnära slaktarhantverket där kyltransporterna till Göteborg försågs med huggen is från Vingsjön. Till djupfrysningens tidevarv och snabbmatens samt specialiseringens framväxt genom etableringen av Scanfoods färsfabrik 1991. Däremellan återfinns grynkorven, leverpastejen, skinkorna, falukorven. Läckökorven och allt annat med Skara som ursprungsort.