Vägen fram
Medlemsstyre och kooperation i kombination med fusioner har haft stor påverkan för Scan i Skara. I början stod Skaraanläggningen som vinnare med en expansion som tyckets oändling.
1940 togs en ny kontorsbyggnad i bruk, det var då en låg enplansbyggnad som sedan byggdes på med en andra våning och vindsplan.
1950- och 1960-talen kännetecknades av ombyggnadsprogram.
- 1954 stod charkuterifabriken färdig med en yta av 7 400 kvm.
- Auktionshall, garage/verkstad och portvaktshus 1962
- Sanitetsslakteri 1963
- Nyt slakteri på 18 000 kvm stod klart 1964 denna inrymde stallar, slaktlinjer för svin, storboskap, kalv och får, kylrum, stycknings- och expeditionslokaler samt personallokaler, matsal mm. Samma år överfördes slakten från Stenstorps slakteri
- Installation av en hängande slaktlinje även för storboskap med hudavdragning 1968.
- De ytor som frigjodes geno rivning användes till förädling och paktering.
- Nytt fryshus för djupfrysta konsumentförpackade produkter byggde 1968
- Alla djupfrystproduktion i Sverige flyttades till Skara, färsprodukter, köttbullar, pannbiffar mm ny byggnd stod klar hösten 1982, nytt bolag bildades Scan Djupfryst AB för dessa produkter.
Striden om placeringen av Scan Västs huvudkontor utföll till Skaras favör och verksamheten i Skara hade stark medvind. Det fanns fortfarande spänningar mellan de olika avdelningarna.
Många av de skaraborgska lantbrukarna utgjordes av proffsiga storproducenter där kooperationstanken inte var lika stark som i andra delar av Västsverige. Det uppstod konkurrens mellan Skåneslakterierna och Scan Väst.
Rationaliseringar var nödvändiga för ökad lönsamhet och verksamheten på de olika anläggningarna i Västsverige slimmades och specialiserades.
Affärsområdeschef Lars Fjelkner hade stor del i Scan Västs positiva utveckling. Som ett led i denna låg Scan Väst i framkant i satsningar på IT. Datachef Åke Christiansson såg redan på 1980-talet till att länka samman de olika anläggningarna med huvudkontoret i Skara. Här utvecklades en konkurrenskraftig IT-kompetens hos de lokala medarbetarna. Scan Väst var också tidiga med att signalera Svensk mat i sin marknadsföring.
1994 var ett viktigt år för verksamheten i Skara. Då fusionerades Scan Väst med slakteriföreningen Farmek i östra Sverige. Styrelseordförande var då Lars-Göran Pettersson från Kvänum och koncernchefen hette Leif Ivarsson. Detta var en lyckad fusion där huvudkontoret gick till Skara. Många resor skedde med stockholmspersonalen till Skara. Förändringarna fortsatte, Scan HB bildades, med uppgift att sköta förädlingen och marknadsföring i hela Sverige, vilket innebar gnissel från skåningarnas sida, de ansåg att resorna till mötena i Skara blev alltför långa.
Sedan skedde förändringarna slag i slag. 1999 knöts Sveriges samtliga slakteriföreningar samman till det gemensamma Swedish Meats. Större delen av administrationen blev kvar i vid Skarakontoret men styrelse, affärsledning och marknadsavdelningen placerades i Stockholm. Företaget drogs med stora problem i början, men även Swedish Meats lyckades komma på fötter. Den danske vd:n Peter Raztar spelade en viktig roll samt att kostnadsnedskärningar i miljardklassen hjälpte till att räta upp situationen.
Skaraanläggningen gick stärkt ur förändringarna genom att produktionben från andra anläggningar flyttade till Skara.
År 2007 är nästan årtal som står skrivet med fel stil i slakteriets annaler. Då fattade Swedish Meats beslutet om samgående med finska HK Ruokatalo. Bakgrunden var att Swedish Meats tappat betydande marknadsandelar. Det i sin tur berodde på att många stora handelskedjor etablerat egna varumärken. Konkurrens från omvärlden och färre inhemska kunder gjorde läget akut. Därför samgåendet med finska HK Ruokatalo, bolaget namnändrades till HK Scan.
En hundraårig epok i den svenska slakterihistorien, med svenskägda föreningsslakterier, har avslutats. Det som vi under 1900-talet trodde var en för alltid bestående företagsform har förbytts i insikten att allt har sin tid.